Hur fungerar Retinol? En Kort Guide till Retinol

Retinol är en substans som är känd för att bekäma akne och sin starka föryngrande effekt på huden. För att förhindra negativa effekter vid överanvändning av retinol – bland annat att huden flagnar eller irritation – rekommenderas det att man använder retinol med måtta och gradvis öka användningsmängden vid din dagliga hudvård. Hur fungerar retinol egentligen? När är det bäst att börja använda retinolkrämer? Och hur länge ska man behandla huden med retinol?

Hur Fungerar Retinol?

Retinol är ett derivat från A-vitamin som är känt för sina anti-aging egenskaper. Ända sen det upptäcktes under sent 80-tal har det inte funnits någon annan ingrediens som lyckas ge samma fantastiska resultat. Hur kommer det sig? Jag ska förklara detta snart.

Fibroblaster är celler som ansvarar för att stimulera huden till att producera sitt eget ungdomselixir. Det består av kollagen, elastin och hyaluronsyra och gör huden jämn och smidig. I takt med att vi åldras sjunker aktiviteten i vårt fibroblaster. Trots att åldrandeprocessen och fotoåldrandet av huden som följer är oundvikligt, kan du fördröja dessa processer. Retinol är substansen som har kraft att göra detta. Retinol penetrerar huden och når de djupaste lagren för att stimulera fibroblaster. Som resultat bevarar huden sin lenhet, elastiskhet och motståndskraft – kort sagt: den blir ungdomlig.

Retinol reparerar dessutom huden inifrån, vilket innebär att den tvingar gamla och skadade celler att göra plats för nyformade celler. Retinol rensar porerna vilket förhindrar inflammation. Sist men inte minst minskas missfärgningar med retinol genom att huden stimuleras att göra sig av med döda hudceller fortare.

När Är Det Bäst Att Börja Använda Retinolkrämer?

Krämer med retinol bör introduceras i den dagliga hudrutinen när nivåerna av kollagen och elastin sjunker i huden, vilket brukar börja vid 25 årsåldern. Det rekommenderas också att man använder retinol som en profylax eller som en preventiv åtgärd efter att man noterar de första små rynkorna.

Hur Börjar Man Använda Retinol?

Som tidigare nämnt måste denna ingrediens introduceras för huden i små steg. Det är värt att börja med använda produkter vars koncentration av retinol inte överstiger 0,2-0,5%. Denna mängd räcker för att förbereda huden för en gradvis ökande dosering. Retinol bör användas vid läggdags på ren och torr hud. Mängden bör vara liten. Ifall obehag eller torrhet uppstår, rekommenderas det att man använder en kräm eller återfuktande produkt som lindrar och hydrerar huden. Under de första två, tre veckorna bör den valda retinolkrämen användas max två gånger i veckan, var tredje dag. Om inga negativa effekter uppstår inom denna period kan du börja använda det varje dag.

Senare – efter typ sex eller åtta veckor sen du började med retinolbehandlingen – kan du börja använda en 1-2% retinolkräm. Du behöver inte minska användningsfrekvensen om du inte märker några negativa effekter på huden – i detta fall bör det räcka med att använda retinol två gånger per vecka.

Hur Länge Ska Behandlingen Vara?

Sex månader är maxtiden för hur länge du borde använda retinol. De goda nyheterna är att resultatet bör uppnås efter bara tre månader. Det är värt att inse att det är bättre för huden att du påbörjar behandlingen när du utsätts för mindre sol, alltså på vinter och höst. Oavsett när du börjar använda retinol på huden, måste du alltid använda solskydd (SPF-30 minst, SPF-50 är optimalt) för att undvika pigmentering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *