Hur man solar ordentligt. Solskydd, D-vitamin och andra tips för att skydda dig mot solens strålar

Sommaren är här. Vi solar och vilar under en klarblå himmel. Men vet vi verkligen vilka försiktighetsåtgärder vi ska vidta för att inte utsätta oss för den fara som solens strålar kan innebära? Vet vi hur vi ska applicera solkräm, och vad den säkraste tidpunkten att sola är? Vad är egentligen grejen med D-vitamin? Finns det några andra sätt att skydda huden från solen?

Varför bör vi sola?

woman-with-hat-applying-sunscreen

 

Varje år varnar dermatologer oss för att exponera oss för mycket för solen, särskilt under de timmar som solen står som högst, för att kunna förhindra solbränna, hudcancer och varbildning. Å ena sidan har de helt rätt. Å andra sidan nämner de aldrig de positiva effekterna av solande. Så vad handlar det om? Det är ett välkänt faktum att solen främjar produktionen av D-vitamin hos människor. Varför behöver vi just detta ämne? Jo, detta ämne bidrar till att skelettet, nervsystemet, det muskulära systemet, immunsystemet, det kardiovaskulära systemet, och det reproduktiva systemet fungerar ordentligt. D-vitamin får dessutom vävnaden att fungera bättre och påverkar nivån melanin. Dock måste man se till att få rätt nivå, för både en brist på D-vitamin och ett överflöd av ämnet kan leda till att man utvecklar allvarliga sjukdomar. Under dessa omständigheter bör du inte tveka att solbada, men kom ihåg att göra det på ett bra sätt. En halvtimme om dagen är tillräckligt för att ge huden en fin och hälsosam solbränna, och för att våra kroppar ska kunna producera en tillräcklig mängd D-vitamin.

Hur applicerar man solkräm?

På vilka sätt kan vi skydda huden från solens skadliga strålar? Sanningen är att alla dessa kosmetikaprodukter har UV-filter som gör torra fläckar värre och som gör ansiktet vitare. Därför är det bra om man exfolierar huden innan man applicerar dessa produkter och sedan distribuerar kosmetikan över kroppen, i enlighet med broschyrens instruktioner. Den blekta effekten kan döljas under ett rouge eller ett puder i en mörkare nyans. Glöm inte heller bort de mer sårbara kroppsdelarna, som också kan drabbas av solens skadliga strålar. Dessa delar är ögonlocken, hårbotten, öronen, läpparna, nackens baksida, knäna, och fötterna. Vet du vad som också kan skydda dig från UV-strålar? Olivolja, valnötsolja, äpplen, kaffe, te, rött vin, broccoli och basilika är några av de ämnen som anses ha en bra effekt. Ämnena i dessa produkter har skyddande egenskaper, och de är dessutom fulla av olika vitaminer och mineraler. Med hjälp av dessa produkter kommer huden fortsätta vara vacker och hälsosam.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *