En förklaring av retinolets hemligheter. Rankning med de bästa ansiktsserumen med A-vitamin

Om du är här är du förmodligen ute efter ett sätt att förbättra huden på. Du vill bli av med rynkor, göra ansiktet mjukare, fördröja åldrandeeffekterna eller bli av med akne? Under ditt letande efter lösningar har du förmodligen hört att A-vitamin ger bäst resultat. Letar du efter det mest effektiva retinolet? Då är du på rätt plats. Vi ska berätta varför retinol är den bästa anti-aging-behandlingen, förklara de saker som din kosmetolog inte förklarade och föreslå de bästa retinolbaserade produkterna!

VAD ÄR RETINOL?

Det är ren A-vitamin vars effektivitet är vetenskapligt bevisad – det är ett av de mest noggrant testade ämnena som används för skönhetsändamål. Retinol kallas för en icke-invasiv ansiktsföryngrande ledare. A-vitamin har en väldigt bra effekt på vår hud. Den återställer epidermis synbart och på ett perfekt sätt och förbättrar dermis, föryngrar permanent, slätar ut rynkor och behandlar fläckar, inklusive akne.

VILKEN EFFEKT HAR RETINOL PÅ HUDEN?

Retinol verkar inte bara på hudens yta utan mest i dermis – den plats där viktiga förändringar sker, t.ex. kollagen- och elastinsyntes: stödjande element som håller huden ung. Retinol stimulerar deras syntes och aktiverar cellförnyelse så att huden inte åldras för tidigt. Vi sammanfattar effekterna med några få meningar nedan. Att använda en retinolprodukt med hög kvalitet (helst ett serum) ger följande resultat:

 • Huden börjar flaga för att bli av med de gamla cellerna och avslöja helt ny hud. De döda cellerna byts ut mot nya unga celler.
 • Retinol tränger djupt in i huden och sätter igång produktionen av kollagen och elastin som utgör (fyller i) dermis och epidermis.
 • Nivån av melanindroppar som motsvarar ett ansikte som är fritt från pigmenterings- och åldersfläckar.
 • Retinol gör att nya blodkärl bildas; huden får syre, rynkor fylls igen.
 • Retinol återupplivar huden så att den bekämpar akneutbrott (även vuxenakne).

 VAD BETYDER DET FÖR DIN HUD? GYNNSAMMA EFFEKTER AV RETINOL

 • slät, strålande hud
 • hudens levande lager förbättras (huden ser ung ut och studsar lätt tillbaka)
 • tätare hud
 • inga fler pigmenteringsfläckar, åldersfläckar, eller fläckar från akne
 • rynkor fylls igen, huden ser slät och felfri ut igen
 • … alla effekter är vetenskapligt bevisade!

Efter ett par veckor med retinol ser du effekten som all hudvårdsreklam utlovar: slät, återupplivad hud, som om du har fått en ansiktsbehandling på en salong.

SAKER DU MÅSTE VETA OM RETINOL (Nyckelfakta)

1. Retinol vs oxidation

Välj retinolprodukter som är förpackade i mörka behållare. Solljuset gör att retinol oxiderar, så att det inte längre är lika effektivt. Det är därför du aldrig ska använda det under dagen – då tappar det sin kraft. På natten har retinol inte kontakt med solljus, dessutom hjälper den till med hudreparationen som är som mest intensiv när vi sover.

2. Retinol vs solljus

Det är vanligt att man tror att retinol orsakar fläckar när du utsätter hud med retinol på för solljus. Det är inte sant, eftersom moderna retinolprodukter har korrekt, ofarlig koncentration av A-vitamin. Nu för tiden använder vi dessutom fuktgivande produkter med SPF så att vi är skyddade mot de obehagliga överraskningarna. Men det är perfekt att använda det innan du går och lägger dig för att undvika oxidation under dagen. På så sätt är din hud helt säker.

3. Retinol vs graviditet

Endast orala retinoider har den beprövade teratogena effekten (skadligt för barnet). Hudvårdsprodukterna är olika – även om de inte används av alla gravida kvinnor över hela världen, finns det vissa platser, t.ex. RSA, där blivande mammor använder dem för att behandla hudbristningar.

4. Retinol vs hudirritationer

Röd, kliande, väldigt torr hud är en riktig motsägelse och du bör inte använda retinol på irriterad hud. Under de första veckorna tenderar retinol att vara ganska invasivt, då det tar bort gammal epidermis, vilket kan förvärra irriterad hud.

DE BÄSTA ANSIKTSVÅRDSPRODUKTERNA MED RETINOL (VITAMIN A) – SAMMANFATTNING AV RECENSIONER

1. NANOIL RETINOL FACE SERUM

1 minut – det är så lång tid det tar innan nästa flaska med Nanoil Retinol säljs
3% – det är koncentrationen av pro-retinol i Nanoils formula
3 veckor – det  är den period din hud behöver för att återupplivas
8 komponenter – det är antalet ingredienser i Nanoils formula
50 ml/1,69 oz – det är nästan dubbelt så mycket som andra tillgängliga retinolprodukter

Den bästa versionen av retinolserum som endast består av väsentliga komponenter. Det förbättrar effektivt hudens utseende, reparerar och skyddar mot irritation, oavsett hudtyp. Inga fler rynkor eller akne! De som recenserar det säger att det tar cirka 3 veckor för det här serumet att förändra huden.

Ju längre du använder retinol, desto bättre blir din hud. Nanoil erbjuder retinol av högsta kvalitet i en stor flaska. Effekten blir ännu bättre eftersom serumet är berikat med en unik antioxidant – rotextrakt från Boerhavia diffusa. Nanoil-serumet har få komponenter och garanterar utmärkt hudvård. En stor, mörk flaska som rymmer en optimal dos av retinol – det är det som talar för Nanoil Retinol Serum och som gör att det har fått högsta betyg.

mer information: www.nanoil.se

2. SUNDAY RILEY A+ High-Dose Retinol Serum

6,5% – koncentrationen av stabiliserade (inklusive växtbaserade) retinoider
5% – procentandelen retinylestrar i formulan
1% – andelen retinol i liposomer
0,5% – koncentrationen av retinolimiterande blåalger

Det här ansiktsserumet är till för mogen hud och innehåller växtextrakt med effekter som liknar retinoiders effekter. Extrakten, som är naturliga alternativ till retinol, hjälper till att bekämpa tecken på åldrande och förbättrar hudens utseende. Ett perfekt val för hud som skadats av solen under sommaren. Serumet är berikat med Hawaiiansk vit honung, Bisabolol, ingefärsextrakt och extrakt av Opuntia ficus-indica som balanserar, återfuktar och lugnar huden och gör den mjuk och fräsch.

3. THE INKEY LIST RETINOL SERUM

1% – koncentrationen av retinol i serumet
0,5% – mängden Granaktiv Retinoid
30 ml/1 oz – mängden serum som den fina tuben innehåller

Den långsamt frigörande formulan för alla hudtyper. Det passar för lättirriterad hud då den har en lugnande effekt. Det gör även fina linjer mindre märkbara. Det här serumet hjälper till att behandla akne och är perfekt för ung hud. Det ökar dessutom elasticiteten. Squalan i formulan har en lindrande effekt och balanserar utsöndringen av olja även hos aknebenägen, oljig hud.

4. THE ORDINARY RETINOL 0.5% IN SQUALANE

0,5% – koncentrationen av ren retinol i serumet
30 ml/1 oz – mängden serum du får
6 – antalet ingredienser i formulan

The Ordinary Retinol 0.5% in Squalene består av A-vitamin infunderat i squalenrik jojobaolja, så serumet balanserar utsöndringen av talg. Den här vattenfria lösningen slätar ut fina linjer, förebygger mörka fläckar och stärker hudens elasticitet. Squalen och jojobaolja håller epidermis återfuktad medan tomatextrakt lindrar känslig hud och lugnar irritationer. Serumet är utmärkt för oljig och aknebenägen hud eftersom det innehåller extrakt av rosmarinblad som förhindrar inflammation och reglerar talgkörtlarnas funktion.

5. PIXI OVERNIGHT RETINOL OIL

5 – antalet oljor i formulan
8 veckor – så länge räcker en flaska
30 ml/1 oz – mängden serum du får

Det här oljeserumet ger intensiv förbättring av hudens skyddande funktioner. Det är till för åldrande hud som behöver skydd mot den skadliga effekten från yttre faktorer. Oljorna kombineras med retinol som hjälper huden på ett skonsamt sätt. Serumet kommer i en ljus glasflaska och måste användas på kvällen. Om du applicerar oljeserumet från Pixi får du mindre synliga porer och förbättrad hudton. Det har en lång ingredienslista. Förutom oljor och retinol innehåller den ceramider och aktiva peptider som förbättrar huden.