Hur brukade ögonsmink vara? Från 1920-talet till nutid.

Det är självklart at smink, precis som allt annat, har förändrats genom tiderna. Förr i tiden förstärkte kvinnor sina utseenden genom att applicera en svart ögonpenna och täcka ögonfransarna med ett tjockt lager mascara. De kom dock ändå ihåg att använda krämer och balsam i sin vardagsrutin. Kosmetikans innehåll har också förändrats, och dess kvalitet och effekter likaså. Numera finns det en välutvecklad marknad för ögonfransbalsam.

nanolash

Sminkförändringar från 1920-talet till nutiden. Varje epok har sin egen skönhetsikon. Under 1920-talet och 1930-talet var skönhetsikonerna Pola Negri, Marlene Dietrich, Coco Chanel och Greta Garbo, och många fler. Det var de som satte trenderna gällande smink under dessa decennier. De viktigaste detaljerna var en lätt uppvärmning av hudtonen, att läpparna fick konturer med hjälp av en lipliner och sedan målades med djuprött läppstift, och att rouge applicerades nära ögonen. Och hur såg ögonsmink ut på 1920-talet och 1930-talet? Först av allt plockades ögonbrynen så att de blev tunna, skarpa, och hade höga kurvor. Kvinnor rakade också sina ögonbryn och målade sedan på nya. Ögonlocken målades på ett sätt som liknar nutidens rökiga ögon. Den enda skillnaden var att det nedre ögonlocket målades på ett mer delikat sätt. Ögonfransarna täcktes med mascara, eller så använde man falska ögonfransar. Under 1940-talet blev sminket mer diskret och mjukt.

På 1950-talet blev sminkningen annorlunda. Den här tidens stora skönhetsikoner var Marilyn Monroe och Audrey Hepburn. Ansiktet täcktes med en matt foundation och stora mängder puder. Läpparna målades med ett ljusare läppstift, och täcktes sedan av en lipliner. Förändringarna gällde även ögonsminkning. Ögonbrynen var lite rakare, och var bredare nära näsan. Ögonen markerades starkt med eyeliner, och det övre ögonlocket dekorerades och skapade så kallade ”kattögon”. Faktum är att det här är en trendig stil även i vår tid. Mascara på ögonfransarna var självklart ett måste.

1960-talet förde med sig en Twiggystil. Det blev trendigt med en blek hud och rundade ögonbryn. Ögonlocken färgades av vita eller blå ögonskuggor. Som en konsekvens av detta blev ögonen mer rundade. Dessutom täcktes ögonfransarna av mycket mascara, och det nedre ögonlocket dekorerades med falska ögonfransar som målades med hjälp av en ögonpenna. Vissa använde triangelformade ögonfransar. Ögats veck täcktes av en tjock, svart linje som skulle få ögat att se större ut.

1970-talet och dess sminkning innebar natur, färg, och glitter. 1970-talet är hippiernas och blomsterbarnens era. Några populära färger under den här tiden var rosa, lila, blå, brun, vit och körsbär. Rouge applicerades i kindernas mitt, ögonbrynen såg naturliga ut, och färgat smink var fullt av glitter. Det var också vanligt med smink som lyste i mörkret.

1980-talets smink innebar en matt yta i ansiktet och på läpparna. Sotade ögon och naturliga ögonbryn kom tillbaka. Läpparnas kanter förstärktes av en lipliner och fylldes i med rött läppstift. Ögonen täcktes med svart, lila eller grön ögonskugga, vilket skapade en slags ram. Så kallat gotiskt smink var också populärt på 1980-talet. Det kännetecknas av sina bleka ytor och sitt mörka läppstift. 1990-talet och 2000-talet innebar bara en fortsättning på sminktrender från tidigare decennier.

nanolash2Vad är ögonfransbalsam?

Förr i tiden använde kvinnor olja från olika växter för att ta hand om sina ögonfransar. Ricinolja var populärt, och är faktiskt fortfarande ganska populärt. Rika kvinnor hade råd med falska ögonfransar, som då var gjorda av nylonfiber. Numera är dock ögonfransbalsam en älskad produkt.

Ögonfransbalsam gör ögonfransarna längre, och ger dem dubbel volym och ökar deras tjocklek. Under skönhetsbehandlingen kan du enkelt märka att de förnyas, stärks och vårdas. Växtextrakt tar hand om huden runt ögonen och skyddar den från irritation. Det verkar som att det är mycket bättre att ta applicera ögonfransbalsam varje dag istället för att bry sig om falska ögonfransar och de kommande kompletterande behandlingarna – särskilt eftersom appliceringen är hur enkel som helst. Det påminner om att måla en enkel linje med en eyeliner.

Hur fungerar Nanolash ögonfransbalsam?

Nanolash består endast av naturliga ingredienser från växter. Det är de som får ögonfransarna att växa och att bli tjockare och fylligare. Ingredienserna vårdar ögonfransarna och förnyar dem, och ger dem en lätt böjning. Appliceringen av Nanolash ska ske varje kväll, på ren och torr hud. Man använder en borste för att måla en tunn linje på båda ögonlocken. De första resultaten är synliga efter två till tre veckor, och de slutgiltiga effekterna efter två till tre månader. Nanolash orsakar inga allergiska reaktioner och är helt säkert för huden och ögonlocken.

Det är få skönhetsikoner som inte skulle vara avundsjuka på dina långa ögonfransar.

12 Comments “Hur brukade ögonsmink vara? Från 1920-talet till nutid.”

 1. Anna

  Med allergier och känsliga ögon är serumet perfekt för mig. Fransarna är långa nu <3

  Svara
  • Pia

   Kan bekräfta 🙂 Samma här 🙂

   Svara
 2. Inger

  Har använt serum i flera år. De är bättre än förlängningar även fast det senare ger omedelbara resultat. Förlängningar är för jobbiga, man måste fylla på dem hela tiden.

  Svara
 3. Gunilla

  Det värsta med förlängningar är att fylla på dem på salong, och att man måste vara så försiktig med fransarna. Palla vara försiktig hela tiden!

  Svara
 4. Elin

  Ögonfransförlängningar är en dålig idé. De skadar dina egna fransar.

  Svara
  • Linda

   Jag har använt ögonfransförlängningar i flera år och inget farligt har hänt. Om du låter ett proffs sköta det behöver du inte oroa dig.

   Svara
   • Annika

    Jag förlängde fransarna på stans bästa salong. Trots det mådde mina egna fransar jättedåligt efteråt.

    Svara
 5. Amelia

  För ett år sedan slutade jag förlänga fransarna. Sedan dess har jag använt ögonfransserumet Revitalash. Är supernöjd med resultatet!

  Svara
 6. Åsa

  Serumet är effektivt och skonsamt. Det irriterar inte, även om du använder linser!

  Svara
 7. Caroline

  Jag har hört att serumet funkar bra och inte orsakar allergiska reaktioner, på grund av de bra ingredienserna. Förmodligen därför det är så dyrt.

  Svara
 8. Siv

  Faktum är att det här är billigare än ögonfransförlängningar

  Svara
  • Sofia

   Man kan inte ens jämföra egna fransar med ögonfransserum. Fejkade fransar är kanske långa och fylliga men de är ändå fejk! Ögonfransserum vårdar, stärker och gör dina egna fransar längre 🙂

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *