Le! Vilken tandställning ska man välja?

Fler och fler personer vill ha ett snyggt leende och raka tänder. Till och med våra föräldrar och mor- och farföräldrar vill ta hand om sina bett. Vet du hur mycket du kan tjäna på att besöka en ortodontist? Lär dig vilken slags tandställning som passar dig bäst.

Vem vill och varför få ett snyggt leende?

Det visar sig att fler och fler vuxna personer beslutar sig för att korrigera sina dåliga bett. Om det inte finns några risker kan tandställning till och med bäras av äldre människor. Tandställningen kan hjälpa till att hålla oss snygga och friska. Dåliga bett kan leda till flera sjukdomar, ge komplex kring utseendet och leda till fysiskt obehag. Överraskande nog kan felväxt i tänderna leda till kronisk huvudvärk, ögonsmärta, tandnötning, tandavfall och till och med krökning på ryggraden. Som tur är hjälper tandställning till att lösa de flesta problemen ovan.

Vilka slags tandställningar finns det?

Fast Tandställning

Detta är den mest populära typen av tandställning. De har metalltråd, elastisk ligatur och tunna bågtrådar. De består av rostfritt stål av hög kvalitet som inte påverkar munhålan alls. Fasta tandställningar är också väldigt hållbara; visst, trådarna och ställningen kan gå i sönder, men det händer väldigt sällan. Hur fungerar fasta tandställningar? Ställningen fästs på tänderna och en tunn ledning dras mellan tänderna. Tandställningen är utrustad med färgglatt gummi (ligaturer). Tråden gör att tänderna omplaceras på ett kontrollerat sätt. Hela processen för att räta upp tänderna tar upp till ungefär två år. Det sista vi ska nämna är att fasta tandställningar är de billigaste av alla tandställningar på marknaden just nu.

Invisalign

Detta är en av de moderna metoderna för bettkorrigering. Den går ut på att applicera rörbara element i form av plasttandställning. Invisalign utförs genom att använda 3D-bilden av tänderna och innehåller ingen metall. Behandlingen kan påbörjas redan vid första besöket hos en ortodonist. Denna tandställning rekommenderas för människor med smärre bettfel eftersom den inte är synlig, men väldigt effektiv. Behandlingen pågår i ett år ungefär och kostnaden är relativ hög.

Lingual Tandställning

Till skillnad från vanliga tandställningar placeras denna bak längs tandkurvan. De två största fördelarna med denna lösning är komfort för patienten och faktumet att tandställningen inte syns. Användning kan orsaka läspning, men detta sker bara i början av behandlingen och försvinner fort. Behandling av tandfel med lingual tandställning ger goda resultat. Det tar upp till 30 månader och kostar runt tio- till tjugotusen kronor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *